Je wil een uitlegvideo (explanimation) gebruiken om je boodschap aan de wereld bekend te maken. Maar je hebt niet veel te besteden. Waar moet je rekening mee houden als je met een klein budget toch een mooi resultaat wil behalen?

Enkele handige tips:

 

 

Lengte, lengte, lengte

Je zou denken dat het voor de hand ligt, maar onze ervaring is dat de meeste mensen hier niet erg bij stil staan: De beste manier om je explanimation betaalbaar te houden is snijden in de lengte. Je bent misschien iets meer tijd kwijt met het perfectioneren van het script. Je moet immers nog steeds je verhaal doen, alleen in minder woorden. En dat is vaak best lastig. Maar niet onmogelijk! En die moeite loont. Je bespaart daarmee namelijk op alle werkzaamheden die erna komen. Ga er van uit dat een doorsnee voice-over-acteur 150 woorden per minuut leest.

Wees genadeloos en schrap alle informatie die niet strikt noodzakelijk is. In sommige gevallen is dit zelfs beter dan een lang en uitgebreid filmpje. De klik-drempel voor korte filmpjes is lager en de kritische kijker wordt sneller naar de pay-off geleid. Bondig zijn kan absoluut een positief effect hebben.

 

 

Stijlkeuzes

Welke stijl je het beste kunt kiezen is grotendeels afhankelijk van het soort boodschap die je hebt. Maar gelukkig zijn er altijd opties. Zo kun je – indien je verhaal niet te zakelijk is – de zogenaamde whiteboard-stijl kiezen. Daarbij start de animatie als een witte achtergrond en worden de illustraties ter plekke getekend. Vaak zelfs alleen in zwart lijnen. Dit is een stijl die veel sneller geproduceerd kan worden dan bijvoorbeeld met illustraties die bestaan uit grafische kleurvlakken.

Is dit een stijl die niet erg goed bij je verhaal past, dan kunnen we bijvoorbeeld tijd besparen door te kiezen voor gestandaardiseerde illustraties.

 

 

Fotografie en typografie

Een meer ingrijpende manier om geld te besparen is door geen illustraties te gebruiken maar foto’s of video’s. Onder voorbehoud dat deze al in je bezit zijn. Het maakt niet uit of dit stock-foto’s zijn, professioneel op maat geschoten of dat het leuke kiekjes zijn, door jou en je collega’s gemaakt. Zolang het maar past bij je verhaal. Een veredelde slideshow met goed gekozen tekst kan uitstekend werken. En als het nodig is om daar iconen of andere illustraties aan toe te voegen, dan kan dat natuurlijk ook.

Richt je je voornamelijk op een publiek via de smartphone? Dan is het misschien ook een idee om de voice-over te vervangen voor tekst in beeld. Niet als ondertiteling maar groot in beeld, als in een tv-reclame. Ook wel met een leuk muziekje dan. En aangezien voice-overs doorgaans duurder zijn dan (royalty vrije) muziek, bespaar je hier ook nog eens op!

Wil je weten of we binnen jouw budget iets moois kunnen neerzetten? Neem vrijblijvend contact op en vraag ons naar de mogelijkheden!

 

 

Meetings

Wij zijn ontzettend aardig. Dus afspreken met ons is op zich geen straf. Maar ook vergaderen kost tijd, en dus geld. Met een klein budget is het verstandiger om dat geld te besteden waar het het best tot zijn recht komt: in de illustratie- en animatie-fase. Meetings – om bijvoorbeeld het voice-over-script te bespreken – kunnen we best telefonisch doen, of via skype.

Wil je weten of we binnen jouw budget iets moois kunnen neerzetten? Neem vrijblijvend contact op en vraag ons naar de mogelijkheden!

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment