Welke tandwielen passen het best bij jouw machine?

Voor veel machines en mechanismen vormen tandwielen een belangrijk onderdeel. Tandwielen worden namelijk gebruikt om bewegingen te controleren en te synchroniseren en om kracht over te brengen. Het kan een uitdaging zijn om het juiste tandwiel voor een specifieke toepassing te vinden, voornamelijk wanneer het tandwielen betreft met maten welke afwijken van de standaardmaten.  

Gelukkig is het bij machinefabriek Krimpen nu mogelijk om tandwielen op maat te laten maken zodat deze aan specifieke vereisten voldoen. Op maat gemaakte tandwielen zijn beschikbaar in verschillende vormen en materialen (indien dit mogelijk voor het laten uitvoeren van de benodigde prestaties). Kortom, de juiste oplossing voor situaties waarin de standaardmaten, materialen of vormen tandwielen ongeschikt zijn.

Het is belangrijk om bij het ontwerpen van tandwielen rekening te houden met verschillende factoren zoals de belasting, de omgeving, de mate van nauwkeurigheid en de snelheid. Hierna kan het tandwiel op maat worden gemaakt met behulp van verschillenden methoden. Hiervoor wordt gebruikt gemaakt van het gieten, sinteren en CNC-frezen van het op maat gemaakte tandwiel. Het laatstgenoemde CNC-frezen is een veelgebruikte methode waar een tandwiel met grote nauwkeurigheid kan worden gefreesd uit een stuk kunststof of metaal. Hierdoor kan het tandwiel perfect voldoen aan de gewenste en benodigde voorwaarden zoals vorm, grootte en toleranties. Daarnaast wordt gieten ook veelal gebruikt om tandwielen te maken. Deze methode wordt voornamelijk gebruikt bij het produceren van grote aantallen tandwielen omdat het opschalen van het proces relatief eenvoudig is. Wel is het nadeel van gieten dat de nauwkeurigheid lager is dan wanneer er CNC-gefreesd wordt. De derde methode die gebruikt wordt voor het produceren van tandwielen is sinteren. Hierbij worden metalen poeders verhit en samengeperst waardoor ze samenbinden tot een solide tandwiel. Deze methode is zeer geschikt voor het produceren van complexe vormen en bijzondere structuren vanwege de flexibiliteit van de materialen.

Wel brengt een tandwiel op maat meer kosten met zich mee dan een standaard tandwiel. Dit komt doordat het productie- en ontwerpproces meer tijd en/of materiaal kan vergen. Wel leveren tandwielen op maat vaker betere en preciezere prestaties waardoor een hogere efficiëntie behaald kan worden. Door een samenwerking aan te gaan met een ervaren fabrikant zoals machinefabriek Krimpen omtrent tandwielen op maat kan het ontwerpen en produceren op een efficiënte en kosteneffectieve manier worden uitgevoerd.

https://www.machinefabriekkrimpen.nl/producten/tandwielen/

Dit vind je misschien ook leuk...