Wat zijn chirurgische mondkapjes en hoe helpen ze tegen het coronavirus?

Chirurgische mondkapjes, ook bekend als medische mondkapjes, vormen een belangrijke verdedigingslinie tegen het coronavirus en andere ziekten. Chirurgische mondkapjes beschermen jezelf en anderen tegen de verspreiding van ziektekiemen en bacteriën. Ze zijn vooral nuttig als je werk langdurig contact of nabijheid van veel verschillende mensen met zich meebrengt. In deze blog bespreken we wat chirurgische mondkapjes zijn en hoe ze de verspreiding van het coronavirus en andere ziekten tegen gaan!

Wat zijn chirurgische mondkapjes

Inmiddels komen we om in de verschillende termen die worden gebruikt om mondkapjes te beschrijven. Zo heb je uitwasbare mondkapjes, wegwerp mondkapjes, medische mondkapjes, chirurgische mondkapjes en niet-medische mondkapjes. Chirurgische mondkapjes worden ook wel medische mondkapjes genoemd. Deze chirurgische mondkapjes kunnen een bepaalde bescherming en kwaliteit bieden wat zelfgemaakte of stoffen mondkapjes niet kunnen. Over het algemeen zijn er vijf verschillende soorten chirurgische mondkapjes verkrijgbaar: de type 2, type 2R, FFP1, FFP2 en FFP3 maskers.

Type 2 chirurgische mondkapjes

Type 2 chirurgische mondkapjes zijn dus verkrijgbaar in twee verschillende varianten, de type 2 en type 2R maskers. Beide type 2 maskers worden aanbevolen door de overheid om te dragen voor extra bescherming van de omgeving. Kenmerkend aan beide chirurgische mondkapjes is namelijk dat zij de omgeving beschermen. Dit doen deze mondkapjes door de druppels tegen te houden die vrijkomen als je aan het praten en ademen bent. Het verschil tussen de type 2 en type 2R maskers zit in de hoeveelheid vloeistof die ze tegenhouden. Kwetsbare mensen wordt aangeraden om het type 2R medische mondkapjes te dragen.

FFP chirurgische mondkapjes

De andere categorie chirurgische mondkapjes zijn de FFP maskers. Deze chirurgische mondkapjes worden soms ook wel ademhalingsmaskers genoemd omdat ze de drager zelf beschermen. Dit gebeurt door de lucht die ingeademd wordt te filteren. FFP staat dan ook voor Filtering Face Piece. Een FFP1 masker beschermd voor 80 procent voor stoffen van buiten die ingeademd worden. FFP2 maskers doen dit voor 94 procent en FFP3 maskers voor 99 procent. Nu weet je precies wat chirurgische mondkapjes zijn en hoe ze beschermen tegen het coronavirus en andere ziekten!

Dit vind je misschien ook leuk...