Oog laseren mogelijk bij jou?
Zit je erover na te denken je ogen te laten laseren dan kan dit in veel gevallen ook gewoon. Wel moet je dan aan een aantal voorwaarden voldoen om hiervoor in aanmerking te komen. Voldoe je niet aan één van die voorwaarden? Dan is het hoogstwaarschijnlijk niet mogelijk je ogen te laten laseren.
Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?
Allereerst is het belangrijk dat je minimaal 18 jaar oud bent, maar daarnaast moet je bril- of contactlens sterkte ook stabiel zijn. Dit houdt in dat de sterkte die je nu hebt al minimaal een jaar stabiel moet zijn.
Andere voorwaarden voor oog laseren zijn dat je een goede algemene gezondheid moet hebben, je geen ernstige oogheelkundige aandoening hebt en dat je niet zwanger bent. Daarnaast dien je ervan op de hoogte te zijn dat er verschillende mogelijkheden voor het ogen laseren zijn, en moet je ook kennis hebben van de verschillende bijwerkingen, beperkingen en complicaties die kunnen ontstaan.
Wanneer is ogen laseren niet mogelijk?
Er zijn een aantal gevallen waarbij je een negatief advies te horen zult krijgen, maar het kan ook zo zijn dat een behandeling bij jou helemaal niet mogelijk is. Of dit ook daadwerkelijk het geval is zal bekeken worden tijdens het vooronderzoek. Na dit onderzoek hoor je direct of een behandeling mogelijk is of niet.
Redenen waarom een behandeling niet gedaan kan worden zijn onder andere bindweefselziekten, suikerziekte, afweerstoornissen en wanneer je borstvoeding geeft. Daarnaast kan het ook aan de ogen zelf liggen. In dat geval is een behandeling niet mogelijk bij staar, glaucoom, oogontstekingen, het hebben van een lui oog, aandoeningen of afwijkingen aan het hoorn- of netvlies of wanneer je één oog hebt met een zeer sterke afwijking.
Ziekten en medicatie
Als laatste is het ook goed om na te gaan of je een bepaalde ziekte hebt of medicatie gebruikt. Sommige ziekten of medicatie beïnvloeden namelijk het proces van de wond voor het genezen ervan. In dit geval is het af te raden je ogen te laten laseren omdat dit het herstel kan tegenwerken. Het is dan ook erg belangrijk dat je je ziekte of medicatie altijd met je oogarts bespreekt.
Het hebben van grote pupillen, een dun hoornvlies, erg droge ogen en eerdere ooglaserbehandelingen zijn mogelijke risico’s waarbij een laserbehandeling niet succesvol kan zijn. Daarnaast is bij herpes simplex of zoster, glaucoom, oogontstekingen, keratoconus en beschadigingen aan het oog de veiligheid van het laseren niet vastgesteld.